Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyć
Tomasz Strzelczyk to autor popularnego bloga oddaszfartucha.pl oraz autor książek kulinarnych, który zyskał sławę dzięki udziałowi w czwartej edycji programu MasterChef. Strzelczyk zajął w nim piąte miejsce. Jego przepisy to m.in. doskonałe i proste do wykonania dania obiadowe, to typowa domowa kuchnia, ale do każdego dania, Tomasz Strzelczyk lubi dodać jakiś nietypowy akcent. My wybraliśmy jeden z jego pysznych patentów na kotlety mielone. Sam autor przepisu mówi o nich, że to najlepsze mielone na świecie.
Patent Strzelczyka na kotlety mielone
Są mięciutkie, soczyste i pełne smaku. A wszystko za sprawą dodatków. Przede wszystkim Tomasz Strzelczyk zupełnie rezygnuje z dodatku bułki tartej. Zamiast tego używa namoczonych w mleku płatków owsianych. Doskonale wpływają na konsystencję masy z mięsem mielonym, a jednocześnie są zdrowszym dodatkiem niż tradycyjna bułka pszenna.
Mielone Strzelczyka to kotlety z cebulką, ale nie tylko. Kucharz ściera na tarce oprócz cebuli także jabłko. To sprawia, że smak kotletów zyskuje zupełnie nowy wymiar. Naszym zdaniem: warto spróbować!
Przepis: Kotlety mielone Jakuba Strzelczyka
Tradycyjne mielone z nietypowymi dodatkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 537 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 30 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPłatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. Jabłko i cebulę zetrzyj na tarce.
- Robienie kotletówMięso, jajka, odciśnięte z mleka płatki, jabłko, cebulę i przyprawy wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Jak podawać mielone Strzelczyka?
Mielone Strzelczyka można podawać dokładnie tak samo, jak tradycyjne mielone. Doskonale smakują zaserwowane na obiad z ziemniakami i surówką, np. buraczkami na ciepło albo mizerią. Kotlety można podać także z ryżem i ulubionymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty. Można je również polać sosem, np. pieczarkowym. Mielone można także zapiekać z różnymi sosami (np. pomidorowym) oraz dużą ilością żółtego sera.
Zimne kotlety śmiało można wykorzystać jako dodatek do kanapek. Idealnie sprawdzą się jako wkładka do sycących bułek do pracy albo na wycieczkę za miasto czy grzybobranie.